[O1] 2.0 AQY Syf pod pokrywą zaworów i więcej :D

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • madziarek341
    Classic
    • 2014
    • 21

[O1] 2.0 AQY Syf pod pokrywą zaworów i więcej :D

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
    http://www.liveleak.com/view?i=177_1373417173 :diabelski_usmiech

Dobrze, że chociaż zabezpieczyli trasę.
  • Bartek.K
    Rider
    • 2012
    • 396

[O1] 2.0 AQY Syf pod pokrywą zaworów i więcej

Ostatnio przy wymianie świec postanowiłem wymienić uszczelkę pod pokrywa zaworów i wyczyścić odme. Wielkim dla mnie zdziwieniem było to co zobaczyłem pod pokrywa i w silniku
    Syf jest grubości 3mm a może i więcej. Zajebiście ciężko to zeskrobać i wymyć,najgrubiej było w okolicy wlewu oleju/odmy. Syf przypomina pomieszanie kurzu z olejem. Nigdy nie widziałem silnika z takim syfem w środku i pytanie skąd taki syf tam się zebrał?
    Silnik jest w dobrym stanie oleju nie żłopie tak dużo,dynamika jest ok , tylko martwi mnei ten syf w srodku. Ciekawi mnie jeszcze co jest w misce olejowej :szeroki_usmiech

Nie ma rzeczy niemożliwych,są tylko trudne do wykonania.

Komentarz

• zsolpyw
      Elegance
      • 2012
      • 897

Jest bagno

Przy wymianie oleju zastosuj plukanke dobrej firmy. Pewno masz caly uklad olejowy zaszambiony.

Ja Plukalem i jest ok, wiec bez obaw 8)
      Sprzedam nowe sprezyny Lesjofors O1 tył

Jeżdżę w blasku
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...339092#1339092

Komentarz

• pedros
        RS
        • 2009
        • 1958
        • Volkswagen
        • BFQ 1.6 MPI 102 KM
        • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Re: 2.0 AQY Syf pod pokrywą zaworów i więcej

Zamieszczone przez Bartek.K
        Ostatnio przy wymianie świec postanowiłem wymienić uszczelkę pod pokrywa zaworów i wyczyścić odme. Wielkim dla mnie zdziwieniem było to co zobaczyłem pod pokrywa i w silniku
        Syf jest grubości 3mm a może i więcej. Zajebiście ciężko to zeskrobać i wymyć,najgrubiej było w okolicy wlewu oleju/odmy. Syf przypomina pomieszanie kurzu z olejem. Nigdy nie widziałem silnika z takim syfem w środku i pytanie skąd taki syf tam się zebrał?
        Silnik jest w dobrym stanie oleju nie żłopie tak dużo,dynamika jest ok , tylko martwi mnei ten syf w srodku.
        na jakim oleju?
        jaki przebieg?

Komentarz

• szkoda
          RS
          S_OCP Member
          • 2005
          • 22543

Zamieszczone przez zsolpyw
          Przy wymianie oleju zastosuj plukanke dobrej firmy. Pewno masz caly uklad olejowy zaszambiony.

zatkasz chłopakowi kanaliki to się wtedy zamienicie na silniki, lalala
          saport techniczny baj DGW
          była BKD+DSG '05 120kkm
          była BXE '08 190kkm
          no i nie ma :-)

Komentarz

• pedros
            RS
            • 2009
            • 1958
            • Volkswagen
            • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez szkoda
            Zamieszczone przez zsolpyw

zatkasz chłopakowi kanaliki to się wtedy zamienicie na silniki, lalala
            dlatego plucze sie regularnie prewencyjnie wczesnie by zapobiegac niz zatykac:-)

przeniesmy watek do wlasciwego dzialu i zrobmy konkurs pt. pokaz swoj dekiel;-)

Komentarz

• mariush19
              Rider
              • 2009
              • 639
              • Octavia III (5E3)
              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Silnik jest w dobrym stanie oleju nie żłopie tak dużo
              Ile masz na myśli oleju pisząc że nie tak dużo? pytam prewencyjnie bo też mam taki silnik i też żłopie nie dużo , 1l na 4tys km i też miałem w planach zmieniać uszczelkę pod pokrywą ale chyba sobie daruję żeby się nie załamać :diabelski_usmiech

Komentarz

• Bartek.K
                Rider
                • 2012
                • 396

Przebieg 184 tys olej mobil 1 pełen syntetyk. Przy spokojniej jeździe 0,5L oleju na 4 tys wypije.

Komentarz

• pedros
                  RS
                  • 2009
                  • 1958
                  • Volkswagen
                  • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Przebieg 184 tys olej mobil 1 pełen syntetyk. Przy spokojniej jeździe 0,5L oleju na 4 tys wypije.
                  niezle... ze M1 tak nakasztanil.... prawie jak C.:-) i znowu zachodzi pytanie co lac?

Komentarz

• bws34
                    Rider
                    • 2011
                    • 543

Trochę dużo chyba jak 0.5L na 4k km? Mi bierze od wymiany do wymiany 200-300ml Valvoline MaxLife 10W40 przy przebiegu 222kkm
                    "Byli to ludzie, których łączyło coś więcej niż tylko wspólna gra w piłkę. Dla których honor i obrona barw klubowych nie były pustymi pojęciami."

"Możemy działać na zasadach demokratycznych ale rację będę miał Zawsze Ja"- Hubert Jerzy Wagner(1941-2002)

www.zoltar.bielsko.pl

Komentarz

• Bartek.K
                      Rider
                      • 2012
                      • 396

Zamieszczone przez pedros
                      niezle... ze M1 tak nakasztanil.... prawie jak C.:-) i znowu zachodzi pytanie co lac?
                      Auto mam zaledwie 8 miesięcy. Pierwszy raz zalałem Mobila,a wczesniej był lany jakis olej viscon czy jakoś tak.

Mi sie wydaje ze jak na ten silnik to mało mi pali oleju

Komentarz

• zsolpyw
                        Elegance
                        • 2012
                        • 897

Zastosul bez obaw plukanke, zmian olej, tutaj polecam zasiegnac rady np. kol. Pidziek - ma gosciu o tym pojecie.

Co do plukania - czynnosc te robilem w mojej skodzie oraz w tipo td 93r.
                        Bez skutkow ujemnych w obu przypadkach, przy czym tipo byl zasyfiony bo jezdzil z rozszczelniona obudowa filtra pow. nie wiadomo jak dlugo.
                        Sprzedam nowe sprezyny Lesjofors O1 tył

Jeżdżę w blasku
                        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...339092#1339092

Komentarz

• xof
                          Ambiente
                          • 2012
                          • 191

Czekamy na zdjęcia po płukaniu, ale przy takim nagarze wątpię żeby 5 min na wolnych obrotach dało radę.
                          Najlepiej wlać jakiś dobry, nie za gęsty olej i przejechać te 15000 km, dodatkowo zastanowiłbym się nad wymianą filtra oleju po kilku tysiącach.

Komentarz

Pracuję...